Prírodná, organická a vegánska starostlivosť o pleť.

Fresh&Silky Foaming Cleanser

– Miroslav Vrbata

                             

Novinka Marina Miracle je tu! Môj najobľúbenejší Sweet&Creamy Oil Cleanser doplnila úžasná, hodvábne jemná pena, a moje dvojkrokové čistenie je komplet. Verte mi, niekoľko krát som si po odlíčení olejovým cleansrom povedala, aká škoda, že Marina nemá druhý krok. Long story short, sme tu, po 2 rokoch, aby som vám predstavila horúcu novinku – čerstvú a jemnú čistiacu penu. Ako to u mňa býva zvykom, najskôr sa mrkneme na zloženie a potom vám napíšem, ako som s ňou spokojná ja.

                                 

Čo pena obsahuje?

Zloženie: Cucumis Sativus (Cucumber) Distillate Ferment (Probiotic)*, Acacia Senegal Gum*, Oryza Sativa (Rice) Ferment (Probiotic)*, Caprylyl / Capryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside, Oryza Sativa (Rice) Extract*, Panthenol*, Glycerol (Vegetable)*, Methylsulfonylmethane, Arginine*, Cucumis Sativus (Cucumber)Extract*,  Polyglutamic Acid*, Fructooligosaccharides*, Betaine*, Saccharum Officinarum (Sugarcane) Extract (Probiotic Ferment)*, Citric Acid*, Lactic Acid (Vegan)*, Citrus Limon (Lemon) Flower / Leaf / Stem Extract*, Sodium Benzoate, Tocopherol*, Potassium Sorbate

Základom každej peny alebo skôr čistiaceho produktu sú surfaktanty – povrchovo aktívne látky, ktoré znižujú napätie a tým dokážu našu pleť ideálne očistiť. Zväčša sa v prípade peny bavíme o silnejších surfaktantoch, ale v tomto prípade tomu tak vôbec nie je. Jemné, sekundárne surfaktanty Caprylyl/Capryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine a Coco Glucoside. Preto je pena vhodná na akýkoľvek typ pleti – aj tú suchú a citlivú, ako mám aj ja. Rovnako tak je pena plná probiotických fermentov, ktoré udržiavajú kožný mikrobióm a hydratačno upokojujúce látky. Aké to sú? Tieto:

Ryžový extrakt (Oryza Sativa „Rice“ Extrakt)Ryža je bohatým zdrojom aminokyselín, vitamínov, minerálov a proteínov. V pene zastupuje úlohu vody a má i oveľa väčšie benefity. Je skvelým pomocníkom proti starnutiu pleti, dodáva pokožke hebkosť, vláčnosť a pomáha i s nedokonalosťami pleti ako sú napríklad pigmentové škvrny. Zároveň však upokojuje zápaly a zápalové procesy, ako sú napríklad ekzémy a akné.
Extrakt z cukrovej trstiny (Saccharum Officinarum Extrakt) – okolo tohto extraktu koluje mnoho mýtov, aj ja sama som na ne natrafila. Je pravda, že cukrová trstina je zdrojom kyseliny glykolovej, ako ju bežne poznáme – silnej exfoliačnej látky. Avšak samotná cukrová trstina nemá žiadne exfoliačné schopnosti. Je skôr účinným humektantom a podporuje hydratáciu v pleti. Je naozaj bohatá na dôležité stopové prvky a minerály ako napríklad zinok, meď, horčík, vápnik, železo, magnézium a antioxidanty. Je účinnou prevenciou pred predčasným starnutím pleti.
Uhorkový extrakt (Cucumis Sativus „Cucumber“ Extract) - sa používa v kozmetických výrobkoch vďaka svojim antioxidačným, protizápalovým a zmäkkčujúcim účinkom. V extrakte z uhoriek sa prirodzene nachádza niekoľko antioxidantov, napríklad kyselina askorbová, beta karotén a kyselina kávová. Uhorky tiež obsahujú antioxidačné flavonoidy. V uhorkách sa nachádza aj enzým, ktorý vykazuje dobré protizápalové vlastnosti.
Kyselina polyglutámová – je humektantom rovnako ako kyselina hyalurónová či glycerín. Dokáže na seba viazať vodu a tm zabezpečuje jej hydratáciu. Zjemňuje tiež viditeľnosť vrások, keďže na správne hydratovanej pokožke je ich viditeľnosť menšia.
Panthenol – je provitamín B5, ktorý sa po kontakte s pokožkou vďaka oxidácii mení na Vitamín B5. Správa sa ako humektant, stabiluzuje kožnú bariéru a znižuje prirodzené odparovanie vody z pokožky. Pleť hydratuje a zjemňuje, redukuje podráždenie a začervenanie, podporuje hojenie a regeneráciu. Ochraňuje pokožku pred ďalším poškodením.
                                

Zloženie je to naozaj krásne, ale ako sa pena správa na mojej suchej, citlivej pleti? Famózne. Je to jedna z mála pien, ktoré tolerujem a je to jediná pena, ktorú som si naozaj obľúbila. Vzhľadom na obsah jemných surfaktantov, upokojujúcich a hydratačných látok mi pleť krásne vyčistí bez napnutého pocitu, bez vysušenia, bez podráždenia. Osobne sa radšej odličujem olejovým cleanserom Sweet&Creamy Oil Cleanser, čiže som penu na odličovanie neskúšala. Ale v prípade, že by ste ju chceli použiť na odlíčenie pleti, myslím, že to nebude krok vedľa.

Keďže tu stále píšem len o svojej suchej citlivke, čo taká mastná a zmiešaná pleť? Je tento výrobok vhodný aj pre ňu? Samozrejme, tento typ pleti má paradoxne vyšší sklon k narušenej kožnej bariére a dehydratácii. Cleanser je preto vhodným, každodenným krokom aj do rutiny pre tento typ pleti.

A čo vy? Ste rovnako nadšené z novej peny ako ja? Dajte mi vedieť po odskúšaní, budem sa tešiť na vaše námety a postrehy. Ja vidím len jediné „mínus“ – nie je väčšie balenie 😉

 



Článok si pre Vás pripravila Katy - Be beauty with Katy ©

(Katka Balabánová je absolventka vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe, venujúca sa zloženiu v kozmetike)
  be beauty with Katy