Prírodná, organická a vegánska starostlivosť o pleť.

Benefity prírodných rastlinných extraktov

– Miroslav Vrbata

Rastlinné extrakty sa už po stáročia získavajú z rôznych častí rastlín. Dnes sa v prírodnej kozmetike stretávame s extraktami z kvetov, plodov, stoniek, listov, vetvičiek alebo rôznych semien. Marina Miracle využíva niekoľko prírodných extraktov vo svojich produktoch a my si ich dnes trošku priblížime a tiež vám napíšem čo-to k ich benefitom.

 

 

Extrakt z ovsených jadier (Oat kernel extract) – extrakt určený na upokojenie a posilnenie pokožky, ktorý ocenia najmä majitelia suchej, citlivej, atopickej a extrémne vysušenej pokožky. Ovos je mimoriadne bohatý na tuky, betaglukán, omega nasýtenené mastné kyseliny a má veľmi dobré protizápalové a upokojujúce schopnosti. Určite ste už počuli o ovsenom kúpeli, určenom práve pre atopickú a silne suchú pokožku.

Extrakt  (fermentovaný) z ovsa obsahuje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Extrakt zo zázvoru (Zingiber Officinale Extract) – sa nielen v kozmetike pre jeho úžasné vlastnosti používa už po stáročia. Účinne inhibuje degradáciu kolagénu (spomaľuje starnutie pleti), upokojuje pokožku poškodenú slniečkom, prípadne vystavovanú nadmernému slnečnému žiareniu a má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Pomôcť môže aj s nerovnosťami pokožky či hyperpigmentáciami, zjednotením tónu pleti a je v prírodnej kozmetike mimoriadne obľúbený a hojne využívaný.

Extrakt zo zázvoru obsahuje

 

 

 

Extrakt zo zeleného čaju  (Camellia Sinensis Extract) – čaj je hlavným rastlinným zdrojom polyfenolov. Sú to zlúčeniny, ktoré majú významné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Existujú tri hlavné typy polyfenolov, medzi najznámejšie v kozmetike patria flavonoidy. Extrakt zo zeleného čaju je bohatým zdrojom EGCG, ktoré má silné protizápalové vlastnosti na pokožku, upokojuje ju a zmierňuje iritáciu. Vďaka antioxidačnej schopnosti je extrakt zo zeleného čaju schopný neutralizovať voľné radikály, čím pleť chráni pred oxidačným stresom – pred predčasným starnutím pleti.

Extrakt (fermentovaný) zo zeleného čaju obsahuje

 

 

 

Extrakt z cukrovej trstiny (Saccharum Officinarum Extrakt) – okolo tohto extraktu koluje mnoho mýtov, aj ja sama som na ne natrafila. Je pravda, že cukrová trstina je zdrojom kyseliny glykolovej, ako ju bežne poznáme – silnej exfoliačnej látky. Avšak samotná cukrová trstina nemá žiadne exfoliačné schopnosti. Je skôr účinným humektantom a podporuje hydratáciu v pleti. Je naozaj bohatá na dôležité stopové prvky a minerály ako napríklad zinok, meď, horčík, vápnik, železo, magnézium a antioxidanty. Je účinnou prevenciou pred predčasným starnutím pleti.

Extrakt z cukrovej trstiny obsahuje

 

 

Extrakt z Aloe Vera ( Aloe Barbadensis Extract) -  Aloe vera je kaktusovitá rastlina, ktorá rastie v púštnych oblastiach po celom svete. Jeho listy produkujú gél, ktorý je bohatý na vitamíny A, C, E a B12. Má protizápalové vlastnosti, ktoré znižujú bolesť a opuch a tiež môže urýchliť hojenie rán a menšiu tvorbu jaziev. Podporuje produkciu a uvoľnovanie kolagénu. Má tiež antioxidačný účinok, ktorý pomáha “opraviť” poškodenie slnkom, spomaľuje proces starnutia pokožky a tiež má ochladzujúci účinok na vyrážky a spálenie od slnka. Obsahuje až 98% vody, ktorá hydratuje, ukľudňuje a ochladzuje pokožku.

Aloe vera obsahujú

 

 

 

Extrakt zo šafránu (Crocus sativus Extract) – má výborné antioxidačné schopnosti. Vzhľadom na obsah Crocínu bojuje proti voľným radikálom. Má upokojujúce, reparačné a protizápalové vlastnosti, ako ukazujú štúdie z posledných rokov. Jedna zo štúdií podporuje šafrán aj na boj proti hyperpigmentáciám, kedy počas nej zistili na testovaných jedincoch zníženie tvorby melanínu – inhibuje tvorbu tyrozinázy, enzýmu, ktorý je úzko spätý práve s tvorbou melanínu.

Extrakt zo šafránu obsahuje

 

 

 

Extrakt z uhorky (Cucumis Sativa Extract) - sa používa v kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti vďaka svojim antioxidačným, protizápalovým a zmäkkčujúcim účinkom. V extrakte z uhoriek sa prirodzene nachádza niekoľko antioxidantov, napríklad kyselina askorbová, beta karotén a kyselina kávová. Uhorky tiež obsahujú antioxidačné flavonoidy. V uhorkách sa nachádza aj enzým, ktorý vykazuje skutočne dobré protizápalové vlastnosti.

Extrakt z uhorky obsahuje

 


   

 

Extrakt z čučoriedky (Vaccinium Myrtillus Extract) – je jedným z najlepších zdrojov antioxidantov – antokyanínov, ktoré čučoriedkám dodávajú farbu. Topická aplikácia extraktu z čučoriedky zabezpečí antioxidačnú schopnosť pokožky brániť sa najmä pred UVA žiarením. Je tiež upokojujúca a sťahuje začervenanie pokožky.

 

 

 

Článok si pre Vás pripravila Katy - Be beauty with Katy ©

(Katka Balabánová je absolventka vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe, venujúca sa zloženiu v kozmetike)
  be beauty with Katy